Predavanje o zeliščih z naslovom: Čarobni svet zelišč

V sredo, 26. junija 2024, ob 15.00 je v veliki jedilnici Doma starejših občanov Bežigrad potekalo predavanje oziroma pogovor o zeliščih z naslovom: Čarobni svet zelišč. Pogovor je vodila gospa Margita Vehar iz Dežele zelišč. Predstavila je svoji najljubši zelišči: ajdo in sladki pelin.

Gospa Margita Vehar je pojasnila, da ajda pozitivno vpliva na krvno-žilni sistem in srčno mišico. O sladkem pelinu pa je povedala, da deluje protivnetno, protibakterijsko in protiglivično ter da zmanjšuje krvni tlak. Predstavila je tudi hidrolat sladkega pelina, ki dobro vpliva na kožo in sluznico.

Nato je gospa Vehar povprašala stanovalce, katere zelišča poznajo. Stanovalci so začeli naštevati: ognjič, kamilice, čemaž, ameriški slamnik in koprivo. Gospa Margita je na kratko opisala delovanje vsakega zelišča na človeški organizem. Ko je ena od stanovalk omenila ingver, je gospa Vehar opozorila, da imamo tudi slovenski ingver, ki je hren. Pojasnila je, da hren razkužuje dihalne poti, pospešuje prebavo, deluje protibakterijsko in je odličen diuretik.

Čas je hitro minil in v zelo kratkem času so stanovalci izvedeli veliko o zeliščih in njihovem delovanju na človeški organizem. Na koncu se želimo iskreno zahvaliti gospe Margiti Vehar za njen čas in deljenje bogatega znanja o zeliščih.