Predavanje o čebelah in čebelarjenje v Sloveniji

V ponedeljek, 20. maja 2024, na dan rojstva pionirja sodobnega čebelarstva Antona Janše, obeležujemo svetovni dan čebel. Razglasitev praznika je v okviru OZN predlagala prav Slovenija, s čimer smo poudarili pomembnost čebel za naš ekosistem.

Ob besedi čebela večinoma pomislimo na medonosno kranjsko čebelo. Vendar pa je svetovni dan namenjen vsem čebelam, tudi tistim, malo manj znanim, kot so čmrlji in čebele samotarke. Na svetu živi okoli 20.000 različnih vrst čebel, od tega skoraj 2.000 v Evropi. V Sloveniji je bilo doslej zabeleženih 564 različnih vrst čebel. Med seboj se razlikujejo po načinu življenja in velikosti, saj najmanjša meri zgolj 3 mm, največja pa 25 mm. Prav vsem skupinam čebel je skupna skrb za zarod.

V sredo, 22. maja 2024, smo se zbrali v veliki jedilnici, da bi prisluhnili predavanju gospoda Simona Goloba iz Čebelarske zveze Slovenije O čebelah in čebelarjenjem v Sloveniji. Na začetku predavanja so pevke iz pevskega zbora DSO Bežigrad zapele pesem “Čebelar” Lojzeta Slaka, kar je ustvarilo prijetno vzdušje. Gospod Golob nam je nato predstavil pomen življenja matice, čebele delavke in trota. Spoznali smo tudi čebelje pridelke, kot so med, cvetni prah, matični mleček, propolis in čebelji vosek.

Na koncu predavanja so stanovalci lahko degustirali akacijev, gozdni in kostanjev med, kar je bilo zelo zanimivo za vse udeležence. Nato so stanovalci gospodu čebelarju zastavili veliko vprašanj, na katera prej niso poznali odgovorov. Iz predavanja so odhajali zadovoljni, saj so spoznali svet čebel in njihov pomen.