Telovadba

Telovadba v DSO Ljubljana Bežigrad

Redna telovadba se za stanovalce Doma starejših občanov izvaja tedensko na razmeram prilagojen način. Enkrat tedensko glede na vremenske razmere organiziramo zunanjo telovadbo na vrt, druge dni pa telovadba poteka po posameznih oddelkih doma. Poskrbljeno je za razkuževanje rok pred in po telovadbi ter zagotavljanje primerne razdalje med stanovalci.

Cilj redne telovadbe je ohranjanje in izboljšanje gibljivosti, mišične moči, telesne vzdržljivosti, ravnotežja in koordinacije. V program telovadbe so vključene vaje za ogrevanje, dihalne vaje, aktivne vaje za celotno telo in raztezne vaje. Telovadba je prilagojena posameznim skupinam stanovalcev glede na njihove zmožnosti in trenutno počutje. Pri stanovalcih na invalidskih vozičkih in stanovalcih z gibalnimi ovirami so vaje prilagojene in jih izvajamo večinoma v sedečem položaju na invalidskem vozičku ali stolu. Pri telesno zmogljivejših stanovalcih izvajamo tudi vaje za ravnotežje in koordinacije stoje.

Na spodnji povezavi si lahko preberete zapis stanovalke Vide Drinovec o gibalni aktivnosti.

Zapis stanovalke o gibalni aktivnosti  ← (klikni za ogled)

Telesno dejavni smo lahko kjerkoli in kadar koli. Spodaj so priloženi primeri osnovnih vaj, ki se jih lahko loti vsak.

Primeri osnovnih vaj  ← (klikni za ogled)

Foto utrinki iz jutranje telovadbe v parku

Negovalka kaže vaje Prebivalci doma starejših občanov se razgibavajo Prebivalci doma starejših občanov se razgibavajo Prebivalci doma starejših občanov se razgibavajo   Prebivalci doma starejših občanov se razgibavajo Prebivalci doma starejših občanov se razgibavajo  Prebivalci doma starejših občanov se razgibavajo Prebivalci doma starejših občanov se razgibavajoPrebivalci doma starejših občanov se razgibavajoPrebivalci doma starejših občanov se razgibavajo