Barvanje jajc

Barvanje jajc je eden izmed najljubših obredov ob Veliki noči v slovenskem kulturnem prostoru. V petek, preden se je praznična vznemirjenost vila po zraku, so se stanovalke zbrale v veliki jedilnici. Polni pričakovanja in veselja. Tam so jih pričakale delovne terapevtke, ki so skrbno vodile postopek barvanja jajc.

V prostoru je bilo polno topline in veselja, ko so stanovalke s pridihom nostalgije začele ustvarjati svoje umetnine. Kuhana jajca so se spretno barvala z jedilnimi barvami, ki so jim, so nato dodale še posebno nalepko, ki je dajala vsakemu jajcu unikaten pečat.

Ne kuhanim jajcem pa je bilo namenjeno posebno obravnavanje. Na jajca  so nežno položile spomladansko zelenje in jih zavile v tako tkanino. Ko so bila jajca varno zavita, so jih skrbno položila v posodo, kjer so že pričakali čebulni olupki in hladna voda.

Spretno so postavile posodo na plin in počakale, da se voda segreje do vretja. Potem so pustile, da so jajca počasi kuhala, da so lahko sprejele barvno bogastvo čebulnih olupkov. Spretno so postavile posodo na plin in počakale, da se voda segreje do vretja. Potem so pustile, da so jajca počasi kuhala, da so lahko sprejele barvno bogastvo čebulnih olupkov.

Ko je bila barva popolna, so stanovalke počakale, da se jajca nekoliko ohladijo, nato pa so s previdnimi gibi odstranile tkanino in zelenje, ki je jajcem podarilo poseben vzorec.

Zadnji dotik je bilo premazovanje jajc z oljem, ki jim je dodalo sijaj in jih naredilo še bolj privlačna za oči. Med tem čarobnim procesom so stanovalke delile spomine na pretekla leta, ko so same ustvarjale umetnine, ob tem pa se je v zraku čutila nostalgija po preteklih Velikih nočeh.