Plesna aktivnost stanovalcev z demenco

Plesna aktivnost stanovalcev z demenco

Pri plesu ni starostne omejitve, zato plešemo tudi pri nas v Domu. Nekaj običajne telovadbe stanovalcev z demenco smo zamenjali s plesno vadbo v prostoru fizioterapije in jo izvajamo enkrat tedensko. Za vključitev take vadbe smo se odločili, ker ples pozitivno učinkuje na čustva in miselne funkcije. Med plesom se aktivirajo možganski centri za motorične sposobnosti, centri za pozornost, načrtovanje in nadzorovanje gibov. Glasba deluje motivacijsko, je učinkovita pri ohranjanju dobrega počutja in obnavljanju zdravja.

Pri naši plesni aktivnosti se posedemo v krog in se najprej pogovarjamo o plesu, glasbi in njihovih spominih v zvezi s tem. Sledi nekaj vaj za raztezanje, da se razgibamo in ogrejemo. Potem se prepustimo glasbi, plešemo sede in stoje. Stanovalci vmes zapojejo, v ples lahko vnesejo svoje gibanje. Zaplešemo tudi polko in valček, se spodbujamo s ploskanjem in kdaj zavriskamo. Ob koncu se pogovorimo o naših občutkih, se umirimo in sprostimo.

Ne gre samo za gibanje, ampak za družabni dogodek, ki ga spremljajo občutki pripadnosti in povezanosti, navezovanje stikov in obujanje spominov, Stanovalci se tega veselijo in v plesu in ob njim poznani glasbi neizmerno uživajo.

Prebivalci doma starejših občanov plešejoPrebivalci doma starejših občanov plešejoPrebivalci doma starejših občanov plešejo
Prebivalci doma starejših občanov plešejo