Likerji

Likerji

V okviru ustvarjalno kuharskega kotička s stanovalci izdelujemo domače likerje različnih okusov.

Borovničev liker

V DSO Bežigrad na vrtu rastejo zelišča, ki jih bomo uporabili za izdelavo različnih likerjev. S stanovalci smo se pogovarjali na kakšen način so si z zelišči pomagali sami, ko medikamentozna terapija še ni bila tako razvita oz. dostopna. Tako smo se odločili, da bomo najprej naredili domači borovničev liker (borovnice sicer niso iz domskega vrta, so pa iz gozdov v Poljanski dolini v Škofji Loki).

Borovnice smo prepojili s sladkorjem in jih dodali domačemu žganju. Vsebina mora stati na okenski polici (na sončni strani) vsaj mesec dni, da se borovnice lepo prepojijo z žganjem.

Borovnice imajo zaščitno delovanje na ožilje in zavirajo zatrdevanje žil (antisklerotično delovanje). Ker izboljšajo prekrvavitev očesne mrežnice, jih uporabljamo tudi za izboljšanje ostrine vida.

Prebivalci doma starejših občanov na kuharskem krožku Prebivalci doma starejših občanov na kuharskem krožku Prebivalci doma starejših občanov na kuharskem krožku Prebivalci doma starejših občanov na kuharskem krožku
Prebivalci doma starejših občanov na kuharskem krožku

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Marelični liker

Prebivalci doma starejših občanov na kuharskem krožkuPrebivalci doma starejših občanov na kuharskem krožkuPrebivalci doma starejših občanov na kuharskem krožku

Prebivalci doma starejših občanov na kuharskem krožku
Kozarci na okenski polici

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Limonce

Prebivalci doma starejših občanov na kuharskem krožkuSteklenica pijačeSteklenice pijače in limone