Zeliščni vrt

Zeliščni vrt

V našem domskem parku skrbimo za zelišča, ki so posajena ob sprehajalnih poteh in so tako stanovalcem blizu, da jih ob sprehodu povonjajo in prepoznajo. Osebe z demenco med sprehodom večkrat spodbudimo, da odtrgajo vejico ali list, ga povonjajo, saj značilne vonjave zelišč lahko pri osebi z demenco spodbudijo odziv. Zelišča skušajo poimenovati, prepoznati. Ob tem se pogovarjamo o poznavanju uporabe zelišč, njihove negovanju in shranjevanju. Hkrati pa z dotikanjem zelišč lahko dosežemo močno taktilno stimulacijo (gladkost, struktura, oblika, mehkoba… ) in različne občutke ob tem.

Stanovalke poskrbijo, da se zelišča pravočasno poberejo oz. obrežejo. Le te posušimo, nato pa jih skupaj s stanovalci z demenco prebiramo v paviljonu na svežem zraku, jih sortiramo in pripravimo za nadaljnjo uporabo. Pri tem stanovalci radi sodelujejo, vonj zelišč blagodejno vpliva na počutje, ob tem delu se razvije tudi prijeten pogovor in druženje.

Naše spretne stanovalke nato izdelajo lepe vrečke iz blaga, katere nato skupaj s stanovalci napolnimo z zelišči. Nastanejo lepa in dišeča darilca, delo naših stanovalcev.

Prebivalci doma starejših občanov na zeliščnem vrtuPrebivalci doma starejših občanov na zeliščnem vrtuPrebivalci doma starejših občanov na zeliščnem vrtuPrebivalci doma starejših občanov na zeliščnem vrtuPrebivalci doma starejših občanov na zeliščnem vrtuPrebivalci doma starejših občanov na zeliščnem vrtu Prebivalci doma starejših občanov na zeliščnem vrtu