Domača lekarna

Domača lekarna

Naši stanovalci so se v letošnji sezoni lotili priprave domače lekarne z zelišči, ki so jih sami vzgojili na zeliščnem vrtu ter v ustvarjalno kuharskem kotičku ustvarili različne likerje za lajšanje vsemogočih tegob.

Gospod Finec je o domači lekarni zapisal:

Letos se je nekaj stanovalk v mesecu avgustu odločilo, da bodo uporabile zelišča, ki rastejo na vrtu za domačo lekarno. Na vrtu so nabrale sivko, pelin, rožmarin, hermeliko, materino dušico, žajbelj, ameriški slamnik, meliso, vinsko rutico in timijan. Spretne stanovalke so izdelale lepe vrečke iz blaga, ki si jih napolnile s sivko, timijanom in materino dušico. Zeliščne blazinice delujejo pomirjajoče in zdravilno za naš organizem.

Nadalje je gospa Jožefa Selan kot glavna organizatorka vsa zelišča pripravila za izdelavo domačih likerjev. Pod njenim vodstvom so gospe zelišča razvrstile v kozarce in jih zalile z domačim žganjem. Tako pripravljene kozarce so postavile na okensko ali balkonsko polico in jih prepustile soncu. Po dobrem mesecu dni, so gospe tako pripravljen zeliščni liker prelile v manjše stekleničke.

Domače likerji si bomo ostali stanovalci privoščili za Miklavžev sejem. Zelo pohvalno je kar so naredile in prepričan sem, da bodo te zdravilne tekočine blagodejno vplivale na nas stanovalce in pregnale tudi korona virus. Pri tej domači lekarni so pomagale tudi: Marija Martini, Ana Jamnik, Marija Duh, Marija Galun in seveda delovna terapevtka Monika Hozjan. Naredile so tudi sadne likerje in sicer: limonin, marelični, borovničev in medeni liker.

 

StekleniceSteklenica s pijačoSteklenica s pijačoSteklenica s pijačoSteklenica s pijačo