Cvetlični vrt

Cvetlični vrt

Cvetje v domskem parku, za katerega pridno skrbijo naše stanovalke, pomaga ustvarjati pristno domače vzdušje. Zavedamo se, da je prehod iz domačega okolja v socialni zavod velik stres za novo sprejetega stanovalca, z vzdrževanjem vrta ali celo skrbjo za posamezno rastlino oziroma cvetlico pa je ena izmed možnosti, ki omogoča stanovalcu določen nadzor v njemu neznanem okolju. Skrb za rastline pomaga pri krepitvi kakovosti življenja zlasti na področju duševnega in socialnega zdravja ter pomaga pri ohranjanju obstoječih motoričnih, kognitivnih in socialnih sposobnosti stanovalca (Masashi et al 2017). Namen našega parka s cvetličnimi gredami je, da preko udeleževanja v njim smiselni aktivnosti, stanovalci krepijo oziroma vzdržujejo telesno aktivnost, saj s tem zmanjšujejo breme različnih bolezni. Vrtnarjenje omogoča stanovalcem zabaven in ustvarjalen način vzdrževanja fizične kondicije, hkrati nudi tudi ostalim prijeten prostor za preživljanje prostih uric.

Vir: Masashi S, Kevin JG, Yuichi Y (2017). Gardening is beneficial for health: A meta-analysisi. Prev Med Rep (5) 92- 99. Dostopno na spletni strani: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2211335516301401?via%3Dihub <1.8.2020>

Zapis ge. Marije Šemerl o cvetličnem vrtu:

Ob prenovi domskih prostorov je bil prenovljen tudi zaprti domski park. Na novo je bil urejen paviljon – letna uta, cvetlični gredi ter dvignjena zelenjavna greda.

Cvetlične grede so lepo, domiselno zasajene, z raznolikimi cvetlicami, ki nas z bujnim cvetjem razveseljujejo celo leto.

Že zgodaj spomladi nas pod brezo razveseljujejo zaplate malih in velikih zvončkov, nato pa zacvetijo: zimzelen, dišeče vijolice in ob obrobju gred: spomladanski žafrani, primule, hijacinte in druge cvetlice. Prelepi so roza cvetovi magnolije. Na gredah kmalu zacvetijo rumene in bele narcise, pisani tulipani in bele marjetice. Nato pa vse leto cvetijo žlahtne pisane vrtnice, ob obrobju pa so zasajene zdravilne rastline in dišavnice. Seveda se je treba cvetlicam posvetiti, jih redno čistiti, obrezovati in zalivati. To delo požrtvovalno, skoraj vsakodnevno z veliko ljubeznijo opravlja naša stanovalka ga. Martini Marija.  Vsako leto zasadi gomolje gladiol, dalije, potaknjence lepih vrtnic in druge rože iz domačega okolja. Ob jutranjem zalivanju cvetja pa se spopada z brenčanjem nadležnih komarjev in s požrešnimi polži, ki uničujejo sočne mladike rastlin. Po prihodu v dom vrtnarsko delo dopolnjuje še ga. Duh Marija, ki skrbi za cvetno gredo pod srebrno jelko. Zasadila je veliko novih cvetlic, ki jih je prinesla tudi iz domačega vrta.

Po besedah stanovalke ge. Marije Šemerl prenovljen domski park s cvetličnimi gredami, nudi oskrbovancem možnosti za sprostitev v naravi tudi v času epidemije korona virusa. Z upoštevanjem medsebojne razdalje, je omogočeno gibanje, telovadba ter rekreacija ob postavljenih pripomočkih za razgibavanje. S tem tudi pridobivamo veselje, za ohranjanje telesnih in duševnih sposobnosti in krepitve zdravja. Vse premalo pa so aktivni stanovalci v Domu na lastno željo, saj potrebujejo ogromno spodbude s strani naših prizadevnih delovnih terapevtk in fizioterapevtk.

RožeRože

Rože

RožeDve gospe Gospa ureja rože RožeGospa z rožami v ozadjuRožeRožeRože