IZVEDBA PROJEKTA ŠTUDENTOV FAKULTETE ZA SOCIALNO DELO – pomoč stanovalki Doma pri urejanju domskega parka

IZVEDBA PROJEKTA ŠTUDENTOV FAKULTETE ZA SOCIALNO DELO – pomoč stanovalki Doma pri urejanju domskega parka

Projekt smo izvedli 20. 4. 2022. Ob 9. uri zjutraj smo se dobili z gospo Martino v avli Doma in se odpravili do vrta. Najprej nas je ga. Martini opremila z vsem potrebnim orodjem, ki ga potrebujemo za delo. Povedala je, kaj je imela v mislih, da bi postorili danes in predlagala, da si naloge razdelimo. Ajda, Matija in Vid so grabili listje. Nika je pometala, kar je ostalo od grabljenja. Rebeka pa je bila z ga. Martini in ji pomagala pri puljenju plevela. Delo je potekalo približno tri ure. Napolnili smo kar nekaj vreč listja. Med delom smo se vsi zabavali, tudi gospa je pri delu uživala, saj je imela ob sebi družbo. Med delom nas je prišlo pogledat kar nekaj stanovalcev zgolj iz zanimanja in malo povprašalo kaj počnemo, kdo smo. Po končanem delu nas je povabila v zgornje nadstropje, kjer nas je postregla s sokom in piškoti. Skupaj smo še malo poklepetali, potem pa smo se počasi odpravili proti fakulteti.

Tudi za nas mlade je bilo delo kar naporno, saj smo bili po delu pošteno izmučeni. Toda hkrati veseli, da smo lahko pomagali ga. Martini in ji polepšali dan.

 ANALIZA PROJEKTA

Menimo, da smo projekt dobro izvedli. Naš glavni namen je bil, da upoštevamo želje uporabnika. V socialnem delu namreč sledimo temu, da se je staremu človeku potrebno najprej približati, ga spoznati in se seznaniti z njegovim življenjskim svetom. Tako smo tudi mi z našo uporabnico najprej izvedli spoznavni intervju in gospo Martini tudi bolje spoznali, kaj so njeni viri in kaj si želi. Preko pogovora smo tudi raziskali kje in kako jo lahko pri tem podpremo. Z izvedbo projekta smo tako osrečili našo uporabnico. Gospa Martini je bila vesela, da smo ji pomagali pri delu na vrtu, z našim delom pa je bila tudi zadovoljna. Videlo se je, da ji to res veliko pomeni. Povabila nas je tudi, da se še kdaj oglasimo in skupaj balinamo na igrišču.

Menimo, da smo se tudi kot skupina dobro odrezali, saj smo si enakopravno porazdelili naloge v skupini, kot na primer kdo je za kaj zadolžen. Tudi pri delu na vrtu smo si delo porazdelili, saj je tako delo potekalo hitreje.

Pri sami izvedbi projekta vidimo tudi izboljšave. Res je, da smo pograbili in pometli vse listje oziroma iglice ter opleli vrt. Toda pri vseh naštetih opravilih ne gre za enkratni proces, ampak jih je potrebno izvajati večkrat letno. Mogoče bi na tem mestu to morali omeniti tudi socialni delavki v Domu. Ne zdi se nam pošteno, da je gospa Martini za to sama, saj ima Dom namreč hišnika, ki bi moral skrbeti za okolico.

Preko načrtovanja in tudi izvedbe projekta se je naša skupina naučila veliko novega. Spoznali smo, da v kolikor želiš biti pri načrtovanju projekta uspešen, je ključnega pomena organiziranost. Naša skupina se je tega tudi dosledno držala, saj smo že takoj na začetku skupaj naredili časovno – terminski plan.

Preko naloge smo se spoznali tudi s skupinskim delom, ki je pomembno v socialnem delu. Čeprav se delo v skupini mogoče sliši lažje, je včasih to precej težje. Potrebnega je namreč več prilaganja, kot če bi delal sam. Prav zato je potrebno, da se pred začetkom dela jasno opredeli, kaj so naloge vsakega člana skupine.

Večina v skupini nas prakso v letošnjem letu opravlja z mlajšimi uporabniki. Preko projekta smo tako bolje spoznali delo s starimi ljudmi, ki nas je začelo veseliti. Mogoče, se naslednje leto odločimo za opravljanje prakse na tem področju. Spoznali smo tudi kako veseli so v domu obiskov. Ko smo sedeli ob soku je do nas prišlo več starejših in nas prosilo za pomoč. Enemu gospodu smo tako pomagali spremeniti uro na njegovem telefonu. Druga gospa pa je imela težave pri vstavitvi bankovca v avtomat za kavo. Počutili smo se dobro in hkrati tudi ponosno, da so nas ljudje prosili za pomoč. Pri projektu je naša skupina uživala in upamo, da bomo v prihodnjih letih študija imeli še kakšno možnost opravljanja projektnih nalog na terenu. Lepo je namreč videti, kako lahko človeku z malenkostjo polepšaš dan.

študenti 3. letnika Nika, Rebeka, Ajda, Vid in Matija