Izlet – Medgeneracijsko druženje stanovalcev z demenco in njihovih svojcev

Medgeneracijsko druženje stanovalcev z demenco in njihovih svojcev

 

Enkrat letno v Domu organiziramo izlet za osebe z demenco in povabimo zraven tudi njihove svojce. Lani nam zaradi izrednih razmer izleta ni uspelo izpeljati, zato smo toliko bolj upali, da nam letos uspe. Tako smo se na sončno soboto, 4. 9. 2021 z nekaj stanovalci in svojci odpravili na izlet proti Dolenjski. Izleta se je udeležilo 12 stanovalcev in svojcev, animatorka Mateja Šebenik, upokojenka Darja Fetih, jaz ter moja otroka, Žiga in Brina.

Ob 9. uri smo se zbrali v avli Doma in se nato z avtobusom odpeljali proti Stični, kjer smo obiskali domačijo Grofija. Tam nas je sprejela gospa Damjana, ki nam je za dobrodošlico postregla z domačimi likerji. Poizkusili smo lahko sivkin, metin in cvičkov liker ter izvedeli nekaj zanimivosti o njihovi domačiji.  Skupaj z njo smo se sprehodili po posestvu, kjer smo lahko opazovali koze, konje in zajce. Jeleni so se nam žal skrili. Nato nas je peljala skozi etnološko zbirko ˝Tako sta živela babica in dedek˝ v prenovljenem skednju, ki je bil zgrajen leta 1855.  Sledil je počitek na dvorišču, pod veliko lipo, kjer smo si privoščili domače sokove, kavo in čaj. Gostiteljica nas je presenetila z odlično domačo slivovo pito. Kdor je želel, si je lahko ogledal Grofovski kevder, kjer ponujajo obiskovalcem domačije izdelke lokalnih pridelovalcev. Menim, da je gostiteljica poskrbela, da smo se pri njih res dobro počutili. Za nas si je vzela kar nekaj časa, večkrat pristopila k nam in z nami sproščeno poklepetala.

Preostali čas so nekateri izkoristili za prijeten klepet, spet drugi za sprehod po posestvu. Stanovalci so moja otroka dobro sprejeli, se z njima pogovarjali. Bili so skrbni do njiju, da katerega od njiju morda ne bi ugriznila koza ali brcnil konj. Žiga in Brina sta bila namreč kar pogumna, saj sta bližine živali vajena. Nekaj stanovalk je skupaj z njima božalo zajčka, se z njima sprehajalo in si podajalo žogo. Lepo je bilo opazovati, kakšne prijetne občutke pri stanovalcih z demenco zbudijo živali in otroci. Zavedam se, da je bil ta izlet pomembna izkušnja za moja otroka. Dobro sta opazovala dogajanje, pogovor in odzive stanovalcev ter mi po izletu postavila kar nekaj zanimivih vprašanj. Na njima primeren način sem jima poskusila razložiti, kaj povzroči demenca.

Izlet smo ob 13. uri zaključili s skupnim kosilom v našem Domu. Nato pa je za stanovalce sledil zaslužen popoldanski počitek.

GALERIJA SLIK.

 

Špela Vozel

Strokovna delavka

Izlet – Medgeneracijsko druženje stanovalcev z demenco in njihovih svojcev