Certifikat kakovosti E-QALIN

CERTIFIKAT KAKOVOSTI E-QALIN

Naš dom se je leta 2016 odločil vključiti v sistem ocenjevanja kakovosti E-Qualin, ki preverja kakovost storitev v socialnem varstvu.

Konec oktobra istega leta smo v petih skupinah pričeli razpravo o kakovosti bivanja v domu starejših občanov Bežigrad, imenovalcem E-Qualin. V naši skupini smo bili predstavniki različnih poklicev v domu: socialna delavka, medicinski sestri, negovalka, predstavnica kuhinje, razdeljevalec hrane, vzdrževalec doma in  jaz kot predstavnik stanovalcev.

Do sredine leta 2017 smo se 13x dobili po dobro uro in predelali gradivo, ki smo ga vsakič sproti dobili. Kritično smo ocenili, kaji bi v domu lahko izboljšali, saj to je bil namen E-Qualina. Ko so naše prve skupine predelale gradivo in ga ocenili za prvo leto, nato so drugo leto nas zamenjali drugi predstavniki doma.

11. in 12. maj leta 2021 sta prišla v naš dom vodja presoje gospa Mateja Hauser in gospod Domen Pociecha. Pregledala sta vse zapiske katere so skrbno zapisovale voditeljice naših skupin. Z gospo Hauser se nas je nekaj stanovalcev tudi pogovarjalo, saj je želela tudi ustno slišati kako se počutimo v domu.

V sredo, 12. maja pa smo se zbrali vsi predstavniki doma, ki so morali poročati in utemeljevati kar so imeli zapisano nekaj stanovalcev. Gospa Hauser je bila zelo zadovoljna s tem kar je v dveh dneh obiska v našem domu ugotovila. Svečano nam je sporočila, da bomo dobili certifikat kakovosti, katerega pa imajo samo nekaj nad 20 domov starostnikov od cca stotih v Sloveniji.

V torek, 18. maja se je oglasila gospa Hauserjeva pri naši direktorici in izročila certifikat kakovosti E-Qualin in skupaj sta pritrdili nalepko, ki se nahaja pri vhodnih vratih nad nalepko spominčica, katero nam je pred tremi leti slavnostno podelila predsednica spominčice – Alzheimer Slovenije gospa Štefanija L. Zlobec. Nalepka E-Qalin je elipsa obkrožena z umazano rumeno barvo, spodaj je napis: »upravljanje kakovosti«, v enaki barvi. Levo zgoraj je napis E-Qualin v črni barvi, poleg manjše prekinjene elipse, v živi rumeni barvi.

Kdor si še ni ogledal obeh nalepk, naj si jih pogleda, saj smo stanovalci in osebje doma ponosni, da smo ju pridobili.

Že naslednji dan, v sredo 19. maja je dopoldne prišla gospa direktorica na bralno skupino, z veseljem prinesla certifikat kakovosti E-Qualin in jaz sem ga vsem navzočim prebral in nato si ga je vsak lahko ogledal. Seveda smo si vsi zaploskali in pohvalili gospo Marušo Kerč – našo direktorico, da nam je uspel ta projekt.

Marko Finec, stanovalec


 

Certifikat kakovosti E-QALIN